En toen? OBS Slingerbos gaat terug in de tijd!

De nationale kinderboekenweek staat weer voor de deur: op woensdag 30 september vindt de aftrap plaats met een voorleesontbijt in alle klassen van OBS Slingerbos. Het thema van dit jaar is “en toen?” en daarom staat er (met dank aan de versiercommissie) die dag ook een heuse tijdmachine op het podium in de grote hal: elke klas gaat met die tijdmachine terug in de tijd. Wordt het de tijd van opa en oma? Of de tijd van de Romeinen, van de ridders en de kastelen, van de ontdekkingsreizigers en de VOC, de Industriële Revolutie of de tijd van de Tweede Wereldoorlog?

OBS Slingerbos grijpt deze Kinderboekenweek en het thema “en toen?” aan als pilot voor thematisch werken. Elke klas gaat terug naar een specifieke tijd in de geschiedenis en duikt daar vervolgens ruim drie weken in onder, door de periode uit te werken in verschillende vakgebieden. Niet alleen het lezen over de betreffende geschiedenisperiode staat centraal, maar ook de creatieve vakken en de zaakvakken worden allemaal logisch gekoppeld aan het thema. Het thematisch werken loopt door na de kinderboekenweek en wordt per klas op 23 oktober feestelijk afgesloten.

Afgelopen jaar hebben de leerlingen al kennis gemaakt met projectmatig werken bij de creatieve vakken op de woensdagmiddagen. Dat is erg goed bevallen en de school wil met deze nieuwe pilot steeds meer overgaan naar een thematische aanpak. Er is daarbij veel ruimte voor “ontdekken leren”: aan de hand van sleutelvragen geven de kinderen zelf aan wat ze willen leren over het thema. Ook is er aandacht voor 21st century skills, oftewel vaardigheden die kinderen nodig hebben om succesvol deel te kunnen nemen aan de maatschappij van de toekomst, bijvoorbeeld probleemoplossend denken. In een werkgroep (samengesteld uit een aantal leerkrachten) wordt het thematisch werken verder opgezet en geëvalueerd. Het team van OBS Slingerbos wordt in dit traject ondersteund en gecoacht door Edwin Solen, oud-directeur van Jenaplanbasisschool de Kleine Planeet. De kinderen gaan ons verrassen, daarvan is directeur Steven Diepeveen nu al overtuigd.

Even terug naar de kinderboekenweek: van 30 september tot en met 11 oktober 2020 wordt het lezen in brede zin gestimuleerd via allerlei leuke activiteiten voor de kinderen op school. We lichten er hieronder twee uit waarbij we uw hulp goed kunnen gebruiken:

Bruna actie

Tijdens de Kinderboekenweek organiseert Bruna de actie: ‘Sparen voor je schoolbieb’. OBS Slingerbos wil graag het (voor)lezen van kinderboeken stimuleren en zou het leuk vinden om samen met u en de kinderen onze schoolbibliotheek uit te breiden met de nieuwste, spannendste en leukste kinderboeken! Wij hopen dat u samen met de kinderen meedoet, want leesplezier creëren we samen!

Hoe werkt de Bruna-actie

  • U koopt van 30 september t/m 11 oktober 2020 één (of meerdere) kinderboek(en) bij uw lokale Bruna-winkel en levert de kassabon vóór 15 november 2020 in op school bij juf Sylvia in groep 7a, juf Leonie of juf Alena in groep 5a.
  • Wij leveren de kassabonnen in bij een Bruna-winkel.
  • Bruna telt de kassabon bedragen na inlevering bij elkaar op we ontvangen een waardebon.
  • We mogen t/m 16 december 2020 voor 20% van het totale kassabon bedrag nieuwe leesboeken uitzoeken in een Bruna-winkel.

Nationale Zwerfboekactie

Tijdens de kinderboekenweek doet OBS Slingerbos mee met de Nationale Kinderzwerfboek-actie, om 100.000 boeken te laten zwerven door heel Nederland. Zo kunnen meer kinderen genieten van een leuk boek. Heeft u thuis nog een boek liggen waar uw kind geen interesse meer in heeft, laat het dan zwerven! Het boek kan vanaf woensdag 30 september mee naar school genomen worden. In de klas plakken we een zwerfsticker op het boek, en dan kan de zwerftocht gaan beginnen...

Media
  • IMG_8999