Rekenen met 3D: dank aan Machinefabriek Geurtsen

Hoe reken je een kubiekemeter om naar liter? Hoe maak je een kubieke meter zichtbaar voor kinderen? Vanaf de bovenbouw (groep 6) wordt er dieper ingegaan op het rekenen met inhoudsmaten. Eenheden zoals kubieke meter of decimeter worden omgerekend naar bijvoorbeeld liter, deciliter etc. Tijdens die rekenlessen wordt, naast het boek of het chromebook, gebruik gemaakt van rekenhulpmiddelen zoals maatbekers en kubussen van 1 cm3, 1 dm3 en 1 m3 en transparante bakken van 1 dm3.

Om een kubieke meter op ware grootte te kunnen laten zien aan de klas, zijn er bouwpakketten ontwikkeld door leveranciers van leerhulpmiddelen. Deze bouwpakketten zijn echter lastig te verkrijgen en de modellen die er zijn, zijn niet praktisch en vaak  kwetsbaar wanneer ze door leerlingen zelf in elkaar gezet gaan worden. Daarnaast zijn ze niet goedkoop.

In het kader van Wetenschap en Technologie als (toekomstig) vak op de basisschool hebben de leerlingen van groep 8 van OBS Slingerbos nader kennis gemaakt met de techniek van 3D printen. Judith, de moeder van Friso, Juste en Binja, heeft de diensten van hun bedrijf (Machinefabriek Geurtsen) ingezet om een goede kubus te kunnen maken om te gebruiken in de klas. Daarvoor heeft ze een prototype meegenomen naar de fabriek en een specialist op het gebied van 3D printen ingeschakeld om een degelijk product neer te zetten. En dat is absoluut gelukt! We ontvingen stevige 3D geprinte verbindingsstukken om pvc buizen aan elkaar te koppelen. Wat een mooi hulpmiddel om inzichtelijke rekenlessen te verzorgen.

De school is hier enorm blij mee en OBS Slingerbos bedankt hierbij de firma Geurtsen namens alle leerlingen!
Media
  • foto3